Van konijn naar gevild vachtje
‘Het klinkt misschien raar, maar ik zeg Babbel elke ochtend gedag. Het gaat om de emotionele waarde, niet om het daadwerkelijke vachtje’, is de overtuiging van Natasja Veldhuis (26). Ze liet haar konijn villen, nadat het dier overleed en heeft het over een kruk in de woonkamer hangen.

Babbel overleed op 25 oktober in 2016, na een gevecht met Bertus, een ander konijn. ‘Haar darmen hingen er gewoon uit, ik had het eerst niet in de gaten, maar het was goed mis. Ik heb er foto’s van, maar dat beeld krijg ik nooit meer uit mijn hoofd…’Een collega van Natasja verloste Babbel uiteindelijk uit haar lijden, nadat ze nog een dag in een doos in de woonkamer had gestaan.

‘Toen ben ik gaan kijken naar de opties; cremeren, of in de tuin begraven… Maar wat nou als ik ga verhuizen?’ Dus koos Natasja voor een andere optie; het villen van haar lieve dier.

‘Ik krijg er wel negatieve reacties op, maar dit is mijn eerste konijntje, daar zit al mijn liefde, geld en tijd in; zo is ze voor altijd bij me.’ Ze benadrukt dat het konijn niet gekweekt is voor de vacht, maar een goed leven bij haar heeft gehad. En dat daar voor haar het grote verschil zit. ‘Bovendien heb ik een portemonnee van koeienleer, verkopen ze vachtjes van konijnen en schapen op de markt en hebben mensen bijvoorbeeld een gecremeerd familielid op de schouw staan.’


Mensen vinden het ook wel interessant: ‘ik plaatste het op Facebook en kreeg gelijk privégesprekken over Messenger van zeker drie mensen die zich afvroegen; hoe zit dit? Hoe heb je dit gedaan?’

Natasja nam contact op met een bedrijf dat ook geschoten herten en zwijnen opzet. ‘Het duurde lang totdat het klaar was, maar er gaat ook een boel werk in zitten. Het resultaat is prachtig: super zacht. Babbel is in haar mooiste vacht gestorven; die van de winter.’ Het konijn werd ingevroren en naar het bedrijf gebracht en na zeven maanden viel het vachtje door de brievenbus op de mat.

Ik zeg Babbel elke ochtend gedag.


Natasja trekt de grens bij het opzetten van dieren en het villen van haar hond: ‘Mijn hond is echt een heel ander verhaal. Dat vind ik echt niet kunnen. En het opzetten van dieren vind ik ook erg eng. Dan zitten de ogen er nog in en die kunnen zo sprekend en dreigend zijn! Dat doe je niet.’

Ze heeft momenteel nog twee andere konijnen. En of hen hetzelfde lot wacht na overlijden? ‘Zeker!’