Vrijwillig opgesloten tegen gedwongen prostitutie 
‘Het idee dat kinderen geen kind kunnen zijn en handelingen moeten verrichten bij mannen, daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Daarom zit ik hier opgesloten, om geld op te halen en op deze manier iets te kunnen doen voor meiden die wel in die situatie verkeren’.

Ilona de Jong (33) liet zich twaalf uur lang opsluiten in een hokje van een bij twee meter. De hokjes stellen de ruimtes voor waar de meisjes in India, die vooral vanuit armoede gedwongen in de prostitutie belanden, in opgesloten worden.

‘Ik had verwacht dat de tijd langzamer zou gaan, maar ik ben de hele dag al druk met voorbijgangers. Ik heb mijn telefoon bij me en een boek, maar ik heb geen tijd om te lezen. Ik maak veel praatjes; veel positieve geluiden, slechts één vervelende man. De mensen zijn vooral warm in hun reacties.’


Hoe voelt het om twaalf uur opgesloten te zitten? 
‘Om eerlijk te zijn; haast alsof je in het vliegtuig zit. Ik krijg water en rijst en mag om de twee uur vijf minuten uit het hokje. Mijn situatie is alleen niet te vergelijken met die van de meiden in India, maar toch probeer ik me een beetje in te leven. Mijn situatie is zo veilig; om elf uur vanavond komen mijn ouders naar mijn ‘bevrijding’ en mag ik gewoon weer naar huis.’

‘Het idee dat kinderen geen kind kunnen zijn…’

Ilona is een van de tweehonderd deelnemers van deze landelijke actie van Free a Girl. En haalde €670 op. De organisatie achter Lock me Up redde al 3.700 meisjes uit bordelen.