De winkel die weggeeft
Bij binnenkomst betaal je een euro en daarna mag je meenemen wat je nodig hebt. Zo werkt de weggeefwinkel van Anneke Meupelenberg. Sinds mei 2015 huurt ze een garage aan de Molenweg in Assendorp.

‘Ik ben in 2009 begonnen als vrijwilliger in een weggeefwinkel. Toen raakte ik geïnspireerd en begon mijn eigen winkel.’

De klantengroep bestaat uit mensen die het krap hebben, lager opgeleid zijn en ‘groene types’. Maar het zijn vooral mensen die uit Assendorp komen. Anneke wijst op een ouder echtpaar dat aan komt lopen met tassen vol kleding.
Die mensen komen me vaak spullen brengen. Ik heb veel vaste klanten, sommigen komen vooral iets brengen, anderen nemen alleen wat mee. Het houdt elkaar goed in balans.


Willemijn den Harder komt geregeld in de weggeefwinkel; ‘ik vind het leuk dat de inhoud van mijn kast elke keer anders is. Af en toe geef ik kleding weg en haal ik iets nieuws op, zo heb ik steeds wat anders om aan te trekken, zonder dat het me veel geld kost.

De winkel draait op vrijwilligers, dit zijn er inmiddels zes. Voor activiteiten, zoals markten, heeft Anneke nog tien andere vrijwilligers die haar helpen.

Het leukste dat Anneke meemaakte in de winkel, was een kinderbroekje van haar eigen zoon dat weer terugkwam in de weggeefwinkel; ‘het is zo leuk dat spullen rouleren. Het is gedragen door een ander kindje en daarna weer teruggebracht.